Betydelsen av att vara Rögle supporter

Att vara supporter innebär att stödja ditt lag i vått och torrt, givetvis med en vision om att se sin klubb högst upp på prispallen som ligans segrare. Ibland är detta något som är mycket svårt i verkligheten, och det krävs mycket av en supporter för att konsekvent stå och falla med sin klubb. Supporterlojalitet är en väldigt het potatis inom alla större sporter. Rögle BK är ett mycket bra exempel på en klubb som testar sina supportrars lojalitet – inte för att de behandlar sina fans illa, snarare tvärtom, utan för att de sportsliga framgångarna uteblivit trots att de hängt med i toppen under otaliga säsonger. I skrivande stund har de befunnit sig i den högsta svenska ishockeyserien i hela 10 år, men aldrig har de varit de som har stått högst på prispallen. I det fallet handlar det om att inte ge upp som supporter, utan vara den som fortfarande älskar sitt lag för vad den är, vad den representerar, och hur den bär sin hemmastads fana inom sportsliga evenemang. Att vara supporter innebär att acceptera såväl framgångar som motgångar, att forma den kultur som är speciell just för klubben och dess anknytning till hemmastaden. All uppoffring som en supporter gör är för att hjälpa favoritklubben till att nå det gemensamma målet – att vinna – och med tiden växer relationen mellan supportern och klubben och blir till något större. Att stanna med en klubb som kanske inte presterar på topp år efter år är en principfast och hedervärd inställning, och kan till och med vara karaktärsdanande för individen.

Det är naturligtvis lika viktigt för klubben att de behåller sin supporterskara. Detta både på det ekonomiska planet samt på det mentala. Ett lag med många i sin supporterskara kommer naturligtvis att till viss del bidra till klubbens goda ekonomi. Det viktigaste som supporterskaran gör för laget är att bygga upp moralen. Den som gör att laget blir starkt, känner sitt stöd och får kraften att vinna. Det är ju inte för inget som det talas om att ett lag har fördel och oftast spelar bättre på hemmaplan. Med andra ord kommer ytterligare en supporter till Rögle BK vara det som bygger kraften att till slut vara det lag som står högst på pallen.

Alla i supporterskaran representerar laget

Vad som är mycket viktigt med en supporterklubb som är knuten till ett lag, är att veta hur de ska uppföra sig. När en supporterskara uppför sig illa drabbar detta ryktet för hela laget du egentligen vill stödja. I det fallet handlar det alltså om att vara den som inte ställer till problem. Många diskussioner och debatter inom och runtom supporterkulturen involverar nuförtiden läktarvåld och hur klubbar, polisväsendet och andra instanser kan stoppa huligantrenden från att växa sig allt starkare. Tyvärr finns det många supporterskaror som inte klarar av att uppföra sig, antingen som konsekvens av en rad dåliga resultat, missnöje med klubbledningen, eller andra tryckande punkter. Ibland behövs inte ens en katalysator för att falanger inom en supporterklubb ska börja vandalisera och hota övriga supportrar, både inom den egna klubben såväl som andra klubbars supportrar. Upproriska supportrar kan ställa till med både fysiska och materiella och PR-centrerade skador. Detta är dock något som inte drabbat Rögle och deras supporterskara i någon större utsträckning.

Kanske har det att göra med att Rögle som supporterklubb är rätt liten, men kraftfull. Ängelholm är inte en metropol precis. Som bekant representerar du som supporter klubben även när det inte är match. Alla kommer veta vem du är och vad du står för, speciellt i en mindre stad som Ängelholm. Här gäller det då att vara den som inte slänger ur sig några dumma kommentarer även om ditt favoritlag förlorade. Det handlar helt enkelt om att visa din kärlek till det lag du stödjer och alltid acceptera att vinst inte är möjlig alla gånger.