Allmänt om Ängelholm

Lite historia om Ängelholm

Det första som brukar vara intressant när det handlar om en stad är hur denna fått sitt namn. Då det gäller Ängelholm är etymologin inte så uppenbar – det handlar inte om änglar, och staden har heller ingen anknytning till England. Nej, stadens namn har snarare uppkommit på grund av det tyska ordet, ”eng”, vilket betyder trång och syftar på en krökning av Rönne å. Till att börja med stavades Ängelholm med ett E – Engelholm. Detta var 1516, och har troligtvis formats efter en herrgård på södra Själland med samma namn och stavning. Hur som helst fastställdes stavningen Ängelholm 1912 av stadsfullmäktige i samma stad.

Ängelholm var också en strategisk plats för militära funktioner rörande den svenska flottan. 1945 förlades Bulltoftas F10 Ängelholm till Ängelholm. Nu har denna flygflottilj, precis som så många andra, lagts ned. Detta skedde 2002 och området konverterades sedermera till en industripark vid namn Valhall park. Något som också bidragit till att sätta Ängelholm som en historisk plats på kartan, till alla älskare av sportbilars stora förtjusning, är bilföretaget Koenigsegg. Fyra stora bränder har under historiens lopp även drabbat denna stad, vilket gör att det försvunnit stora delar av gamla byggnader.

Ängelholm – Geografiska fakta

Ängelholm ligger placerat i Skåne län, som alltid har ansetts som böndernas rike och Sveriges stora kornbod. Centralt placerad i denna ort rinner Rönne å genom staden för att slutligen mynna ut i Skälderviken. Som kommun är Ängelholm delad, vilket betyder att den består både av Ängelholms kommun samt Båstads kommun. Den totala area som denna stad består av är 2 023 980 hektar, vilket gör den precis lagom stor att besöka på semestern. Folkmängden kommer heller inte att vara skrämmande för denna yta, utan består enbart av omkring 28000 invånare.

Turistmål i Ängelholm

Om det nu är så att du inte enbart har en biltransport för att se ditt favoritlag Rögle spela ytterligare en hård match i SHL, så kan det vara roligt att ta tillfället i akt när du gör ett besök i Ängelholm. Här kommer du helt enkelt till en mycket vacker stad som erbjuder massor av olika aktiviteter och ett pulserande nattliv. Naturligtvis är det mest livat under sommarhalvåret. Detta med anledning av att Ängelholm ligger på den sida av Sverige som slutligen vetter mot det stora havet – vilket leder till att stora delar av Sveriges befolkning vallfärdar till Ängelholms kust för att uppleva en av Sveriges främsta och vackraste stränder. Icke att förglömma så hittar du naturligtvis även härliga shoppingmöjligheter i Ängelholm. Staden står värd för många gallerior och stora varuhus, och Danmark ligger relativt nära för den som känner att de vill göra en avstickare till någon av Danmarks många turiststäder.

Den fina stranden i Ängelholm

Ja, egentligen ligger inte stranden i Ängelholm, men inte så pass långt att man egentligen kan särskilja dem. Ängelholm är det klart bästa valet när du som turist kommer på besök och vill bada. Staden har mycket bra möjligheter för kost och logi, med fina hotell och bra boende runtom Ängelholm med omnejd. Något du alltså inte får missa vid ett besök i Ängelholm, förutom Röglematchen, är den 6 kilometer långa sandstranden. För dig som håller strandlivet som en prioritet under semestern kommer du även att finna boendemöjligheter precis intill stranden.